“Het was even zoeken naar een muziekschool waar onze zoon (14) met plezier naartoe gaat. Terwijl ik dit schrijf hoor ik in de kamer hiernaast een jongetje pingelen op zijn nieuwe gitaar. Leuk! Ton is een goede leraar met veel geduld. Daardoor komt er vermoedelijk eerder uit wat erin zit.
Ton heeft ons ook geholpen bij de aanschaf van de juiste gitaar. Prima muziekschool. Aanrader dus!” – Erwin
Wat voor GITAAR heb je nodig?
Bij SpeelMuziek kan je op elke soort gitaar les krijgen. Elektrisch, western en klassiek akoestisch, rock gitaar en zelfs op ukelele.
Met een elektrische gitaar of rockgitaar kan je in de popmuziek het beste uit de voeten. Ook is deze soort het makkelijkst bespeelbaar. Tips voor de aanschaf: denk ook aan een hoofdtelefoonversterker. Zo hebben de huisgenoten geen last, en toch kan je lekker spelen. Wist je trouwens dat de meeste gitaarversterkers een koptelefoon- en een tablet-aansluiting hebben? Zo kan je met alle liedjes op de wereld meespelen op je eigen headphones!
De Spaanse of klassieke gitaar is ideaal om klassiek of flamenco op te leren. Ook om te beginnen is dit een prima keus.
De ukelele is voor beginnende gitaristen ook een ideaal instapinstrument.
Hij spreekt door z’n geringe afmetingen natuurlijk zeker bij kinderen heel erg tot de verbeelding: het is immers net een baby-gitaar. Er zitten ook maar vier snaren op in plaats van zes. Daarom is het ook veel makkelijker om ukelele te leren spelen dan gitaar.
Om deze redenen wordt de ukelele vaak gebruikt door beginnende leerlingen. Na een tijd kan dan worden overgestapt op gitaar. Bijkomende voordelen zijn dat er (nog) geen kindergitaar hoeft te worden uitgezocht: one size fits all! Je kan hem altijd blijven gebruiken, hoe groot je ook wordt. Tot slot is het ook nog eens makkelijk meenemen op reis.
De Western-gitaar is een andere soort akoestische gitaar. Hij klinkt harder en helderder en de snaren zitten wat strakker. Dit type wordt vooral gebruikt in folk, pop en blues. Omdat de hals smaller is, is deze gitaar voor kleine kinderen geschikt vanaf ongeveer acht jaar. Het zogenaamde “Parlor” model heeft een kleine kast en is klein genoeg voor kinderen om te “omarmen”.
Verder heb je nog semi-akoestische gitaren. Deze horen vooral bij de jazz, maar ook in de rock en folk zijn ze wel populair. Ze zijn vaak wat duurder en het vereist wat kennis van gitaren om ze te leren kennen.
Als je echter nog een keuze moet maken, raad ik je aan te beginnen met naar de winkel te gaan met je zoon of dochter en een paar verschillende types te proberen. Probeer een redelijk bedrag te reserveren. Natuurlijk komt het voor dat een instrument niet aanslaat bij een kind. Maar laat de keuze voor de kwaliteit niet de oorzaak daarvan zijn. Een slechte gitaar doet zeer aan de vingers èn aan de oren. Een goede gitaar geeft veel plezier en kan altijd weer verkocht worden.