Piano en Keyboard

Piano: de leerlingen vinden de gekleurde stippen op de toetsen erg gemakkelijk.

Wat zijn de verschillen en hoe koop je er één?

Een paar tips.

Mijn zoontje van 8 zit al 2 jaar bij Ton op pianoles. Als klein mannetje begonnen en binnen de kortste keren kon hij al aardig bekende liedjes spelen. Ton zoekt zorgvuldig de liedjes uit die herkenbaar zijn voor mijn zoon. En zo ook plezierig om te leren. Hij houdt van uit het hoofd spelen en improviseren. Hier wordt hij ook goed in begeleid. Zijn favoriete liedje is Narnia en sinds kort speelt hij graag Amelie. Met 2 handen, en het klinkt heel professioneel.” – Debbie

Piano

Wat nou als je piano wil leren spelen, maar je hebt er geen? Dat wordt natuurlijk moeilijk. Toch kan je voor een klein budget best vast beginnen:

  1. Misschien heeft iemand in de familie of een kennis er nog eentje op zolder staan waar toch niks mee gedaan wordt?
  2. Kijk bij de pianowinkel in de buurt naar een tweedehands piano. Koop liever bij de vakhandel dan bij een particulier. Er kan van alles mis zijn aan een piano en reparaties zijn duur.
  3. Een digitaal of elektrisch instrument is een goed alternatief. Probeer er eens een paar bij de winkel. Hoe voelt het, hoe klinkt het? Voor vijfhonderd euro heb je al een goede waar je jaren mee vooruit kan. Denk ook aan een hoofdtelefoon, standaard en pianokruk. Je kan hem aansluiten op de stereo voor een beter geluid. Deze elektrische piano’s hebben meestal “gewogen” toetsen. Dat zijn zware toetsen die hetzelfde aanvoelen als een piano. Let erop dat je dit type met een zogenaamd “gewogen klavier” neemt. Deze spelen zwaarder dan een keyboard, wat juist fijn is. Ze hebben net als de meeste piano’s 88 toetsen, terwijl een keyboard er meestal maar 61 heeft (dat zijn vijf octaven).
  4. “Silent piano’s” of stille piano’s zijn prettig in het gebruik: Na tien uur ’s avonds bijvoorbeeld zet je je hoofdtelefoon op, dan heeft niemand last van je. En het is een echte piano dus het toetsenbord voelt altijd goed aan.

Keyboard

Wil je keyboards leren spelen, maar heb je er geen? Let bij de aanschaf van een keyboard op de volgende dingen:

Grote toetsen
Sommige keyboards hebben toetsen die gemaakt zijn voor kleine vingers. Je ziet ze vooral in speelgoedzaken. Als je echt muziek wilt gaan spelen, kun je beter een keyboard kopen met grote toetsen. Dat is vaak ook een groter model.
Aanslaggevoelig
Muziek moet leven. Je wilt dat het geluid harder is als je hard op de toetsen slaat. En zachter als je ze zachter bespeelt. Dat heet ‘aanslaggevoeligheid’. Gelukkig zijn de meeste keyboards aanslaggevoelig.
61 toetsen
Dit is het minimale aantal toetsen, gelijk aan vijf oktaven.

Een keyboard kan je aansluiten op een stereo of een hoofdtelefoon. Denk bij het kopen aan een in hoogte verstelbare standaard en kruk. Een sustain of hold pedaal is ook belangrijk om te hebben. Daarmee kan je de tonen aanhouden, net als bij het rechterpedaal van een piano.